Bela Crkva


bela-crkva
Bela Crkva je živahan gradić u Južnom Banatu, poznat po svojim jezerima, obilju reka (Dunav, DTD, Karaš, Nera), jabukama, cveću, lepim ulicama, parkovima, domaćoj kuhinji, prijatnoj klimi, čistom vazduhu i ljubaznim domaćinima. U blizini Bele Crkve nalaze se manja mesta, jedinstvenih sadržaja, koja ne bi ste trebali zaobići ! Ako idete iz Beograda putanja je sledeća: Beograd – Pančevo – Bavanište – Kovin (Ovde dobro pratite putokaze. Ako niste sigurni, zastanite da pitate prijatne meštane) – Gaj – Šumarak – Dubovac – Vračev Gaj (tu se put račva: desno se ide za Banatsku i Staru Palanku, a levo je skretanje za Belu Crkvu). Ukupno oko 96km od Beograda, tj. do 90min. vožnje automobilom. Bela Crkva je posebno interesantna i zbog svojih kulturnih i istorijskih znamenitosti: najstariji muzej u Vojvodini, Srpska pravoslavna crkva Sv. Petar i Pavle iz 1751. godine; Rimokatolička crkva Sv. Ana iz 1722. godine; Rumunska pravoslavna crkva Sošestija Sv. Duha iz 1872; Ruska pravoslavna crkva; biblioteka – srpska čitaonica iz 1865. godine sa oko 30.000 knjiga i državni istorijski arhiv...

Ovaj vojvodjanski gradić izuzetno je bogat turističkim manifestacijama: “Karneval cveća” – tradicija duga 150 godina; “Lov na Besija” – izlov soma-kapitalca; sportsko-turistička manifestacija „Мoto fest“ - koja okuplja ljubitelje motocikala i rokenrola, “Bela Crkva u jabukama”...

bela-crkva-karneval

Karneval

Karneval cveća je tradiconalna manifestacija, koja se sa prekidima održava preko 150 godina. U njemu učestvuju zainteresovane organizacije i kulturno-umetnička društva, kao i karnevalske povorke iz zemlje i inostranstva.

bela-crkva-moto

Moto fest

Znacajna manifestacije je svakako i Moto-susret koja se održava jula meseca i traje tri dana i okuplja izmedu 500 i 1.000 motociklista iz zemlje i inostranstva, a sa njima nekoliko hiljada posetilaca ljubitelja dobre zabave i rokenrola.

bela-crkva-lov

Lov na Besija

Izlov soma kapitalca je trodnevna manifestacija koja se organizuje od 1988.g. sredinom avgusta meseca, sa ciljem da što veći broj gostiju uživa u prirodnom ambijentu, ribljim i drugim specijalitetima. U to vreme organizuje se lov na soma kapitalca, zatim razna takmičenja u ribarskim specijalitetima, kao što su riblje čorbe, riblji paprikaši i dr.

bela-crkva-u-jabukama

Bela Crkva u jabukama

Bela Crkva u Jabukama je manifestacija koja se organizuje od 2005. god. pocetkom oktobra meseca i ima turisticko-privredni karakter, u to vreme organizuju se izložbe prodajnog karaktera voća, razmene iskustava, edukativni seminari, organizuje se izbor najbolje rakije, takmičenje u berbi jabuka, pravljenju pita od jabuka i dr.